воскресенье, 23 февраля 2014 г.

La ce sunt bune Lamaile

Lamaile se pare ca au provenit de la poalele Muntilor Himalaya. Cultivarea s-a raspandit in intreagul Orient Mijlociu, Europa si Africa si ca multe alte plante, au fost introduse in America atunci cand Columb a facut al doilea voiaj in 1493.
Se poate argumenta ca este una dintre fructele tropicale cele mai consumate pe scara larga in lume. Lamaia prospera intr-un climat moderat cald si tropical si sufera daca temperatura scade sub conditii de inghet. Plantele gata crescute poarta flori albe, parfumate iar unele soiuri au si spini pe ramuri.
Lamaile sunt cele mai bune atunci cand au un galben luminos si coaja subtire. Lamaia este faimosa intr-o bautura racoritoare care ii poarta numele – limonada, feliile de lamaie sunt adesea adaugate la ceai rece sau cald pentru un plus de vitamina C. Zeama de lamaie este adaugata in salate, in preparatele de peste sau este stoarsa peste alte fructe crude pentru a adauga un strop de aroma cat si pentru a impiedica innegrirea acestora adica oxidarea.
Coaja – doar partea galbena, partea alba este uneori mai amara – este un plus minunat pentru multe retete. Indiferent de utilizare, spalati lamaia bine in prealabil.
Beneficii pentru santate de la lamaie
Nu este de mirare ca lamaia ofera o multime de vitamina C iar cantitatea pe portie este destul de impresionanta – de 187% din valoarea zilnica necesara – ceea ce face din lamaie un super “luptator” contra infectiilor .
Lamaile sunt de asemenea, o buna sursa de tiamina, riboflavina, acid pantotenic, fier, si magneziu, fibre, vitamina B6, calciu, potasiu, cupru si acid folic.
Sucurile de lamaie imbuteliate si alte sucuri de fructe prelucrate nu sunt la fel de sanatose precum par si contin cantitati foarte mari de aditivi si fructoza cu potential periculos.
Acidul citric din lamaie ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi, in timp ce acidul ascorbic este un antioxidant natural care previne aparitia bolii scorbut (boala datorata lipsei de vitamina C în alimentatie, care se manifesta prin slabirea fortei musculare, anemie, sangerarea gingiilor, caderea dintilor, aparitia unor plagi deschise etc.).
Informatii nutritionale
O portie de lamaie (108 de grame):sucul de lamaie
Per portie
Calorii………………………………………………………………………22
Carbohidrati……………………………………………………………..12 g
Zaharuri…………………………………………………………………….6 g
Fibre……………………………………………………………………..…..5 g
Proteine……………………………………………………………..……..1 g

Studiile efectuate pe lamaie

Subiectul pare oarecum controversat, o multime de studii clinice indica faptul ca lamaia poate prevenii anumite boli. Testele atat in laboratoare cat si pe pacienti au aratat ca lamaia este un potential  tratament benefic pentru cancer, inclusiv cancerul de san.
Una dintre cele mai eficiente remedii pentru raceala se face din lamaie: doua lamai mari impreuna cu o bucata de ghimbir – cat jumatate din degetul mic – impreuna cu miere – dupa gust – se amesteca strasnic in blender impreuna cu 1.5-2 litri de apa (preferabil filtrata / plata) . Se consuma pe parcursul unei zile.
Rezumat
Protectia ADN-ul celular, reglarea sistemului imunitar si scutirea de inflamatie sunt doar cateva dintre multele avantaje nutritionale oferite de lamai. Acest fruct galben vesel, cu o istorie veche, este venerat pentru avantajele sale in sanatate dar si ca un produs alimentar.
Lamaia lupta impotriva infectiilor prin vitamine si minerale precum: vitamina C, tiamina, riboflavina, acid pantotenic, fier, magneziu, fibre, o multime de vitamine B, calciu, potasiu, cupru, acid folic si potasiu. Uau! Gandeste-te cati antioxidanti si flavonoizi obtinem din lamai!

Комментариев нет:

Отправить комментарий