NUCA DE COCOS (Denumirea stiintifica: Cocos nucifera)
Nuca de Cocos este un sprijin in dieta pentru aproape o treime din planeta si este considerata exotica in lumea occidentala. Ea are trei straturi: stratul exterior – cunoscut sub numele de exocarp, coaja fibroasa – mesocarp (este in interior) si stratul subtire, “carnea” de nuca de cocos – endocarp.
Nuca de cocos a fost utilizata nu numai pentru a produce fibre, combustibil si chiar instrumente muzicale, dar, de asemenea, ca un remediu traditional popular in Asia si Insulele Pacificului.
Timp de secole, nuca de cocos a fost folosita ca un remediu pentru: greata, eruptie cutanata, febra, dureri de urechi, dureri de gat, bronsita, pietre la rinichi, ulcer, astm, sifilis, hidropizie, dureri de dinti, vanatai si paduchi. Si asta e doar lista scurta. In timp ce laptele de cocos este o baza minunata pentru toate tipurile de preparate thailandeze, uleiul de nuca de cocos devine din ce in ce mai utilizat pentru beneficiile sale nutritionale.
Beneficii pentru sanatate de la Nuca de Cocos
Medicina moderna a descoperit ca nuca de cocos are o multitudine de beneficii nutritive, printre care:
- Nuca de cocos este incarcata cu electroliti naturali sterili, care hranesc pH-ul si functia musculara.
- Are un continut ridicat de fibre, ceea ce te face sa te simti satul mai mult timp si ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
- Este bogata in acid lauric, care se transforma in monolaurina. Monolaurina este un compus gasit in laptele matern, care intareste imunitatea unui copil si o mare parte din cercetari au fost facute pentru a stabili capacitatea acidului lauric in sporirea imunitatii.
- Nuca de Cocos ofera un nivel ridicat de: mangan, potasiu si fosfor.
Informatii nutritionale
O portie de nuca de cocos cruda (28 de grame):
Per portie
Calorii………………………………………………………………………99
Grasimi……………………………………………………………………9 g
Carbohidrati………………………………………………………………4 g
Fibre……………………………………………………………………..…..3 g
Zahar……………………………………………………………………..….2 g
Proteine……………………………………………………………..……..1 g
Sodiu…………………………………………………………………………6 mg
Studiile efectuate pe Nuca de Cocos
Grasimile si uleiurile din nuca de cocos, sunt formate din molecule numite acizi grasi. Exista doua moduri de a clasifica acizi grasi: mononesaturati si polinesaturati.
Fiecare acid gras este compus din lanturi lungi de atomi de carbon cu atomi de hidrogen atasati – acizi grasi cu lant scurt (SCFA), acizi grasi cu lant mediu (MCFA), si acizi grasi cu lant lung (LCFA).
Uleiul de cocos, este compus predominant din acizi grasi cu lant mediu (MCFA), sau trigliceride cu lant mediu (MCT).
Aproape 98 % din grasimile si uleiurile din dieta noastre este compusa din LCFA. E semnificativ, deoarece efectele fiziologice ale MCFA din uleiul de cocos, contin proprietati antibacteriene si anti-virale puternice, sunt distincte de cele LCFA, care au un efect negativ asupra nivelului colesterolului. Este o situatie rara, si motivul pentru care uleiul de cocos este atat de cautat. Beneficiile sale in sanatate sunt la fel de greu de invins!
Un studiu, care a comparat trigliceride cu catena medie (MCT) pe baza de dieta, cu trigliceride cu lant lung in dieta (LCT), a avut rezultate semnificative si pozitive pentru pacientii infectati cu HIV, care sufera de diaree cronica, dificultati in a absorbi nutrienti, si pierderea in greutate.
Reteta sanatoasa cu Nuca de Cocos:
Ingrediente:
- 1 ½ cani de apa
- 2 cani de lapte de nuca de cocos
- 2 cani de “carne“ de nuca de cocos
- 1 ceasca de rosii cherry proaspete
- ½ avocado copt
- 1 catel de usturoi
- 1 buc. ghimbir proaspat
- 2 linguri de miso alb
- 1 lingura ulei de seminte de in
- ½ lingurita sare de mare
- 2 linguri de sos de soia
- 2 lime
- 1/8 lingurita ardei iute
- 1 cana coriandru
- 1/3 cana de ceapa, tocate
- 1 tulpina lamaita, taiata in bucati
- 1 morcov, felii foarte subtiri
Procedura:
- Amesteca toate ingredientele intr-un blender de mare viteza, cu exceptia ultimelor patru. Adauga coriandru, si amesteca scurt, astfel incat sa poti vedea in continuare bucati mici de coriandru.
- Se toarna intr-un castron si se amesteca cu ultimele trei ingrediente.
Aspecte inedite despre Nuca de Cocos
“Coco” inseamnand “fata maimuta”, a fost numele dat acestui aliment tropical de exploratorii spanioli, din cauza celor trei crestaturi pe partea de jos. Dar aceste crestaturi, sunt cheia pentru a deschide nuca de cocos cu succes. Introduceti o surubelnita in gaura mai moale, pentru a drena lichidul intr-un vas, apoi folositi un cutit robust pentru a eluda cusatura de nuca de cocos. Dati-i o lovitura puternica pe o suprafata tare si se rupe in doua bucati. Voilà!
Комментариев нет:
Отправить комментарий