Chiar si cea mai constienta persoana care se gandeste la sanatatea ei ar putea gasi dificil sa nege ca alimentele prajite sunt delicioase. Aroma pe care o emana si sentimentul pe care il furnizeaza cu fiecare imbucatura pot fi irezistibile. Dar alimentele prajite vin cu partea lor de efecte daunatoare pentru sanatate.
Risc de cancer
Cercetarile efectuate la Centrul de Cercetari despre Cancer Fred Hutchinson si publicate online in The Prostate in 2013 au dezvaluit ca un consum regulat de alimente prajite in baie de ulei, precum gogosile americane, puiul, pestele si cartofii ar putea ridica riscul de cancer la prostata.
Aceasta legatura s-ar putea datora formarii de compusi cancerigeni in alimentele care sunt gatite la temperature foarte inalte. Alimentele gatite la temperature inalte, in special cele prajite in baie de ulei, mai contin si mari cantitati de compusi care sunt pusi in legatura cu stresul oxidativ si inflamatiile cronice. Si aceste afectiuni sporesc riscul de cancer. De exemplu, un piept de pui care este prajit in baie de ulei pentru 20 de minute ar putea avea o cantitate de aproape 10 ori mai mare din aceste substante chimice, comparativ cu unul fiert pentru o ora.
Cercetari anterioare au aratat deja ca alimentele prajite in baie de ulei ridica riscul de cancer la san, cancer esofagian, la plamani si la pancreas, ca si riscul de cancer la cap si gat.
Sanatatea cardiovasculara si cardiaca
Alimentele prajite afecteaza si sanatatea cardiovasculara. In cercetari publicate in Circulatia:Insuficienta Cardiaca in 2011, femeile in perioada post-menopauzala care au consumat mai mult peste prajit au avut un risc mai inalt de insuficienta cardiaca. De fapt, doar o portie de peste prajit pe saptamana a fost gasita ca fiind suficienta pentru a spori riscul de insuficienta cardiaca cu un foarte semnificativ procent de 48%.
Prin contrast, femeile care au consumat des peste copt sau fript au avut un risc mai scazut de insuficienta cardiaca. Deci, desi acizii grasi omega-3 sunt cunoscuti ca imbunatatind sanatatea cardiovasculara, pestele prajit in baie de ulei nu doar a parut sa anuleze aceste beneficii, dar chiar a sfarsit prin a crea compusi care erau daunatori inimii.
Substante toxice
Cercetari efectuat de cercetatori spanioli si portughezi si publicate in Food and Chemical Toxicology in 2013 au gasit ca batoanele de peste prajit contineau mai multi compusi ai acidului furanic decat batoanele care fusesera coapte prea tare. Desi furanii ar putea imbunatati mirosul si gustul alimentelor, exista cercetari sugerand ca sunt daunatori pentru sanatate si chiar cancerigeni.
In general, temperaturile mai inalte produceau mai multi furani, in timp ce perioadele mai indelungate de prajire generau si ele mai multi. Pe de alta parte, cu cat mai mult timp trecea dupa prajire, cu atat mai mica era cantitatea de furani care ramanea.
De aceea unele moduri de a reduce cantitatea de furani ingerata includ utilizarea cuptorului in loc de prajirea in baie de ulei, gatitul la temperaturi mai joase, scurtarea timpului de gatire si lasarea unei perioade de circa 10 minute intre gatit si consum.
Prajirea produce grasimi trans, care sunt daunatoare sanatatii
In plus, cercetatorii au aratat ca alimentele prajite ridica nivelurile de grasimi trans din ele si grasimile trans au fost puse in legatura cu o larga gama de boli.
Acest tip de grasime sporeste riscul de ateroscleroza, formare de placa, inflamarea corpului, rezistenta la insulina, diabet, boli autoimune, Alzheimer si chiar cancer. Inflamatiile si rezistenta la insulina sunt chiar ele puse in legatura cu riscuri mai inalte pentru multe alte afectiuni ale sanatatii, inclusiv cancer.
Grasimile trans mai ridica si nivelul lipoproteinelor de joasa densitate (low-density lipoprotein – LDL), colesterol cunoscut ca si „rau”, simultan cu micsorarea nivelului lipoproteinelor de inalta densitate (high-density lipoprotein – HDL), adica colesterolul „bun”. In continuare ar putea provoca intarzieri in dezvoltare la copii, atunci cand mama consuma prea multe grasimi trans.
Boli insotitoare ale alimentelor prajite
Mai mult, prajirea in baie de ulei este de obicei realizata cu uleiuri vegetale care vin cu propria lor parte de efecte daunatoare sanatatii, in timp ce multe alimente prajite sunt in mare parte calorii goale, lipsite de o nutritie de calitate; de fapt, unele dintre aceste alimente procesate contin MSG(monoglutamat de sodiu) si conservanti, care sunt ei insisi daunatori sanatatii.
Concluzie
Alimentele prajite, fara prea multe indoieli, miros minunat si au gust excelent. Dar raul pe care ele il fac sanatatii este semnificativ – ele vatama inima, cauzeaza inflamatii si sporesc riscul de cancer si diabet, printre alte mute efecte daunatoare. Acestea nu pot fi ignorate de nici o persoana care vrea sa-si cultive un corp puternic si sanatos si sa evite numeroase boli cronice grave.
Sursele pentru acest articol includ:
Sursele pentru acest articol includ:
Комментариев нет:
Отправить комментарий